
A vizsgázók többsége tisztességesen felkészült
Június első napjaitól nagy volt a sürgés-forgás a szakképző iskolában, de még inkább a tanműhelyekben, hiszen javában zajlottak a gyakorlati vizsgák. Némethné Márton Renáta igazgató rövid tájékoztatójában arról számolt be, hogy többféle vizsgán adtak számot tudásukról a diákok. Ötvenketten tettek szakmai záróvizsgát harmadév végén, az első évfolyamosok ágazati vizsgát tettek, és az érettségiző osztály is beszámolt tudásáról.
Németh Lehelné vizsgabizottsági tag:
„Évek óta részt veszek a pincér tanulók vizsgáján itt, Dunaföldváron. A vizsga két részből áll. Először menükártyát kell készíteniük különböző alkalmakra számítógépen, majd el kell készíteniük a díszterítéket. Különféle ételeket, italokat szolgálnak fel. A bizottság elsősorban a szakszerűséget értékeli. Szerintem a végzősök alaposan felkészültek, évek óta tapasztalom, hogy tanáraik, oktatóik eredményes munkát végeztek az évek során.”
Dr. Dér Zsuzsanna vizsgabizottsági felügyelő:
Szerinte a szakácsok gyakorlati vizsgájának rendszere kicsit elavult. Kevésbé igazodik a kor elvárásaihoz. Sok bene a felesleges ismeretanyag, ezen változtatni kellene. Az iskola alaposan felkészült a vizsgákra, a tárgyi, a személyi feltételek biztosítottak, a légkör nyugodt, kiegyensúlyozott volt. A diákok nyilván különböző szinten teljesítettek, voltak kiemelkedő teljesítmények is. Gyakori, hogy a végzés után a fiatalok valamilyen másik rokon szakmát tanulnak, ez jó dolog, és bátorítani kell őket erre.


Kántor István vizsgabizottsági tag:
Tamásiból érkezett, nem először jár városunkban vizsgáztatni. Négy feladatot kellett megoldani a hegesztőknek. Ezek különböző technikai megoldásokat igényeltek, sokoldalúak voltak. A kor előrehaladtával a szakma sokat fejlődött. Napjainkban egy komolyabb munka elkészítéséhez alapos számítástechnikai ismeretek szükségesek. Szerencsére a képzés ezzel lépést tud tartani. A földvári diákok alaposan felkészültek, mindenki a megadott idő előtt elkészítette vizsgamunkáját. Keresett a hegesztő szakma, különösen akkor, ha egy másik szakmával párosul. Sajnos gyakori jelenség, hogy képzett, ügyes szakemberek rövid idő után külföldre mennek dolgozni.


Furján Katalin vizsgabizottsági tag:
A cukrászok vizsgája igen sokoldalú volt. Legnehezebbnek talán a bonbonok elkészítése bizonyult, de egyben ezek voltak a leglátványosabb készítmények is. A bizottság több szempontot értékelt, például a díszítést, a külső megjelenítést és természetesen az ízvilágot. A vizsga hangulatos légkörben zajlott, egy kis izgalom volt mindenkiben, még a felkészítő tanárokban is, de hát így természetes, izgulnak tanítványaikért. A tanulók többsége alapos szakmai ismeretekkel rendelkezik, akinél pedig voltak hiányosságok, idővel a napi munka során pótolják.

